Langs grillige pieken en over verlaten hoogvlaktes

Tijdens deze vierdaagse tocht beleven we het landschap van de Dachstein in al zijn veelzijdigheid. Eerst lopen we over almweides langs de grillige bergtoppen van de Gosaukamm en de 1000 meter hoge rotswanden van de Hohe Dachstein om vervolgens een klein stukje over de gletsjer te wandelen. De laatste dag genieten we van de eenzaamheid en rust op het uitgestrekte hoogplateau ´Am Stein´. Hier groeit het gras nog op de wandelpaden en lopen we uren zonder iemand tegen te komen.

 

Niveau

Conditie:
* stijgingen en dalingen tot 1.400 hoogtemeters (soms meer)
* wandeltijden tot 8 uur (zonder pauzes)
* natuurlijk pauzeren we geregeld om te drinken, te eten, foto’s te maken en van de natuur te genieten

Techniek:
* trittsicherheit; dat betekent zeker lopen over oneffen, rotsachtige paden (ook met grotere rotsblokken) en geröll (= losse stenen)
* vrij van hoogtevrees
* ervaring met huttentochten
* ervaring met bergwandelen (Voor sportieve nieuwkomers zonder hoogtevrees is deze tocht ook te doen.)

Wegen:
* voornamelijk middelzware bergpaden; deze zijn vrijwel altijd smal, soms rotsachtig (ook met grotere rotsblokken) en met geröll (= losse stenen)
* af en toe geëxponeerde passages, die met staalkabels zijn gezekerd

 

De tocht van dag tot dag

Dag 1: Gosau – Stuhlalm – Sulzkaralm – Hofpürglhütte
Het startpunt voor deze tocht is de Gosaukammbahn aan de Gosausee. Met de lift gaan we naar ons startpunt, de Zwieselalm. De eerste dag wandelen we aan de zuidkant van de Gosaukamm. Afwisselend gaat het door een klein loofbos, langs steile rotshellingen en veel over almen. Halverwege ligt de “Schwarzkogelsteig”, die met 99 treden weliswaar erg steil, maar met een staalkabel als leuning goed te doen is. Na deze korte maar pittige stijging wandelen we nagenoeg zonder stijgingen over een schitterende hoogtepad naar de Hofpürglhütte. Op de eerste dag is er de mogelijkheid om na aankomst op de hut een topje ´te doen´.
Hoogteverschillen: 550 hoogtemeters stijgen en 350 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: tussen 4 en 5 uur (zonder pauze)

Dag 2: Hofpürglhütte – Sulzenschneid – Tor – Dachstein-Südwandhütte
Gelijk aan het begin van de wandeling lopen we dicht langs de markante Bischofsmütze en zien we nog goed waar in 1993 een 150 meter hoge rotspijler is weggebroken. Na een korte stijging genieten we op de Sulzenschneid de uitzichten op de 1.000 meter hoge rotswanden van de Torstein en de Hohe Dachstein, die met bijna 3.000 meter de hoogste bergen in de omgeving zijn. De tweede helft van deze etappe gaat over puin en zo komen we direct onder de imposante zuidwanden van de Dachstein voordat we de volgende slaaphut, de Dachstein-Südwandhütte, bereiken.
Hoogteverschillen: 900 hoogtemeters stijgen en 700 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: tussen 5 en 6 uur (zonder pauze)

Dag 3: Dachstein-Südwandhütte – Edelgriesshöhe – Guttenberghaus
De derde dag lopen we door een groot keteldal over puinhellingen naar de Edelgriesshöhe, het hoogste punt van deze dag. Aan de ene kant de steile wanden van het Dachsteinmassief, aan de andere kant een wijds uitzicht naar de Hohe Tauern en daartussen een soort duinenlandschap. Het pad van grove stenen kronkelt door een droog landschap waar nagenoeg niets groeit. Langzaam maar zeker wordt het terrein wat groener en glooiender als we de flanken van de hoogste bergen achter ons laten. Na een korte afdaling bereiken we het Guttenberghaus dat als een arendshorst ruim duizend meter boven het dal ligt.
Hoogteverschillen: 1.000 hoogtemeters stijgen en 750 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: tussen 6 en 7 uur (zonder pauze)

Dag 4: Guttenberghaus – Am Stein – Wiesberghaus – Eggerntal – transfer Gosau
Op de laatste dag steken we het enorme karstplateau ´Am Stein´ over. Dit landschap is misschien het beste te omschrijven als een enorm duinenlandschap maar dan uit een ondergrond van ruw kalkgesteente met brede en smalle geulen en dito doorgangen. Na het Wiesberghaus dalen we wat steiler naar beneden tot aan de parkeerplaats vanwaar de taxi ons terugbrengt naar Gosau.
Hoogteverschillen: 250 hoogtemeters stijgen en 1.350 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: tussen 6 en 7 uur (zonder pauze)

 

Praktische informatie

PRIJS
€ 569, – per persoon

Inbegrepen is:
* 3 overnachtingen met halfpension in een meerpersoonskamer of lager
* 4 dagen begeleiding door gediplomeerde en ervaren bergwandelgids
* taxi- en liftkosten gedurende de tocht

Niet inbegrepen is:
* heen- en terugreis
* persoonlijke uitgaven, zoals eten buiten halfpension en drankjes
* reisverzekering met bergsportdekking (inclusief bergingskosten)

DATUM
5 – 8 juli (gegidst door Coen Weesjes)

DEELNEMERS
minimaal 5 en maximaal 9 personen

BENODIGDE UITRUSTING
De deelnemers ontvangen ruim van te voren een uitgebreide paklijst.

INSCHRIJVEN
Het aantal plaatsen is beperkt, schrijf je daarom zo snel mogelijk in. Dit doe je door een mail te sturen naar info@mountarnold.com. In deze mail vermeld je de NAW gegevens en geboortedatum van de personen, die aan deze reis willen deelnemen. Je ontvangt daarop via mail een bevestiging van jouw inschrijving.

Omdat de tocht alleen doorgaat als het minimum aantal van 5 deelnemers is bereikt werken wij met een inschrijvingstermijn. Deze sluit 2 maanden voor vertrek. Als op die datum het minimaal aantal deelnemers niet is bereikt, dan gaat de tocht niet door.
Natuurlijk gaan wij ervan uit dat de tocht doorgaat! In dat geval ontvangen de deelnemers zo spoedig mogelijk via de mail een boekingsbevestiging en uitgebreide tochtinformatie.

VRAGEN
Heb je vragen en/of opmerkingen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! Dat kan via mail info@mountarnold.com en/of telefoon +31 (0)6 36 52 64 82.