Op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk

De Tannheimer Berge, een ondergroep van de Allgäuer Alpen, is een kleine karakteristieke berggroep in het noorden van Tirol. Markant zijn haar grillige bergtoppen in combinatie met haar lieflijke bergweides.
We doorkruisen dit afwisselende gebergte in 5 dagen, zodat we de tijd hebben. We kunnen namelijk bijna iedere dag één van de relatief eenvoudig te bereiken toppen “beklimmen“ en boven de adembenemende uitzichten genieten.

 

Niveau

Conditie:
* stijgingen en dalingen tot 1.000 hoogtemeters
* wandeltijden tot 6 uur (zonder pauze)
* natuurlijk pauzeren we geregeld om te drinken, te eten, foto’s te maken en van de natuur te genieten

Techniek:
* trittsicherheit; dat betekent zeker lopen op oneffen, rotsachtige paden (ook met grotere rotsblokken) en geröll (= losse stenen)
* vrij van hoogtevrees
* voor sportieve nieuwkomers is deze tocht goed te doen

Wegen:
* eenvoudige tot middelzware bergwegen en  -paden; deze zijn over het algemeen smal, regelmatig rotsachtig, af en toe steil en met geröll (= losse stenen)
* zelden geëxponeerde passages die met staalkabels zijn gezekerd

 

De tocht van dag tot dag

LET OP: De aangegeven wandeltijden en hoogtemeters zijn exclusief het “beklimmen“ van de bergtoppen. Hiervoor moet dagelijks 1 à 2 uur extra worden gerekend.

Dag 1: Grän – Bad Kissinger Hütte
Het startpunt van deze 5-daagse huttentocht ligt in het Tanheimer Tal, een klein idyllisch hoogdal in het noorden van Tirol. Op deze eerste dag wandelen we over een smal bospad omhoog naar de Bad Kissinger Hütte. Vanaf het terras van de hut genieten we van het heerlijke uitzicht in het dal. Achter de hut wacht ons de veelbelovende Aggenstein (1.986 m); best uitdagend, maar goed te doen.
Hoogteverschillen: 650 hoogtemeters stijgen
Wandeltijd: 2,5 uur (zonder pauze)

Dag 2: Bad Kissinger Hütte – Sonnenalm – Reintaler Jöchl – Otto-Mayr-Hütte
Vanaf de hut lopen we over de Gräner Höhenweg, een afwisselend bergpad door bos, over bloemrijke bergweides en steilere met Latschen begroeide hellingen. Steeds weer hebben we indrukwekkende uitzichten op het Allgäuer berglandschap.
Op het Reintaler Jöchl opent zich een compleet nieuw landschap en begint de eenvoudige afdaling naar de mooi gelegen Otto-Mayr-Hütte. Vandaag staat de Große Schlicke (2.059 m), met haar adembenemende 360 garden panorama, op het programma. Zij markeert de grens tussen het vlakke land in het noorden en de bergen in het zuiden.
Hoogteverschillen: 350 hoogtemeters stijgen en 600 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 4 uur (zonder pauze)

Dag 3: Otto-Mayr-Hütte – Musauer Alm – Gehrenjoch – Schneetalalpe
Bos, een sprookjesachtig bergstroompje, stenige weides en ruwe rotsen kenmerken de tocht van vandaag. Vanaf het ruige Gehrenjoch maken we een afsteker op de imposante Schneidspitze (2.009 m). Boven genieten we van de geweldige uitzichten en ervaren we de kracht van de bergwereld om ons heen. Over de schilderachtige Alpenrosenweg lopen we vervolgens verder naar de idyllische Schneetalalpe.
Hoogteverschillen: 700 hoogtemeters stijgen en 600 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 4 uur (zonder pauze)

Dag 4: Schneetalalpe – Gimpelhaus – Krinnenalpe
Op deze dag wandelen we onderlangs de Köllenspitze, de hoogste berg van de Tannheimer Berge, en komen in het rotsachtige terrein van de “klimbergen” van deze berggroep. Na een lunchpauze op het Gimpelhaus dalen we over een wortelpad af in het Tannheimer Tal. Daar aangekomen wacht ons aan de overkant van het dal de pittige klim naar de rustieke Krinnenalpe.
Hoogteverschillen: 600 hoogtemeters stijgen en 700 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 5 uur (zonder pauze)

Dag 5: Krinnenalpe – Krinnenspitze – Nesselwängler Edenalpe – Grän
Voordat we vandaag afdalen naar de mooie Haldensee en in de bewoonde wereld terugkeren, kunnen we nog een laatste top “beklimmen“; de precies 2.000 meter hoge Krinnenspitze. Over de uitdagende, deels rotsachtige Gamsbocksteig gaan we omhoog; trittsicherheit is hier gewenst. Boven laten we ons nog één keer betoveren door het overweldigende 360 graden panorama.
We dalen over een eenvoudigere weg af naar de Nesselwängler Edenalpe of de Gräner Ödenalpe voor een welverdiende lunch. Daarna rest ons de laatste afdaling in het dal.
Hoogteverschillen: 500 hoogtemeters stijgen en 800 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 5 uur (zonder pauze)

 

Praktische informatie

PRIJS
€ 695, – per persoon

Inbegrepen is:
* 2 overnachtingen op een berghut met halfpension in een meerpersoonskamer of lager
* 2 overnachtingen op een almhut met ontbijt in een meerpersoonskamer of lager
* 5 dagen begeleiding door een gediplomeerd en ervaren bergwandelgids

Niet inbegrepen is:
* heen- en terugreis
* persoonlijke uitgaven, zoals eten buiten halfpension, het avondeten op de almhutten en drankjes
* reisverzekering met bergsportdekking (inclusief bergingskosten)

DATUM
18 – 22 juli (gegidst door Arnold Jansen); internationale groep
20 – 24 september (gegidst door Arnold Jansen); internationale groep

DEELNEMERS
minimaal 5 en maximaal 9 personen

BENODIGDE UITRUSTING
De deelnemers ontvangen ruim van te voren een uitgebreide paklijst.

INSCHRIJVEN
Het aantal plaatsen is beperkt, schrijf je daarom zo snel mogelijk in. Dit doe je door een mail te sturen naar info@mountarnold.com. In deze mail vermeld je de NAW gegevens en geboortedatum van de personen, die aan deze reis willen deelnemen. Je ontvangt daarop via mail een bevestiging van jouw inschrijving.
Omdat de tocht alleen doorgaat als het minimum aantal van 5 deelnemers is bereikt werken wij met een inschrijvingstermijn. Deze sluit 2 maanden voor vertrek. Als op die datum het minimaal aantal deelnemers niet is bereikt, dan gaat de tocht niet door.
Natuurlijk gaan wij ervan uit dat de tocht doorgaat! In dat geval ontvangen de deelnemers zo spoedig mogelijk via de mail een boekingsbevestiging en uitgebreide tochtinformatie.

VRAGEN
Heb je vragen en/of opmerkingen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! Dat kan via mail info@mountarnold.com en/of telefoon +31 (0)6 36 52 64 82.