Zeven dagen over uitdagende Höhenwege

Op de grens tussen Vorarlberg en Tirol ligt het Verwallgebergte (ook kortweg Verwall genoemd); ingesloten tussen het Klostertal en Stanzertal in het noorden, Paznaun in het zuidoosten en Montafon in het zuidwesten. Het Verwall is een ruig gebergte met meerdere markante bergtoppen. Tijdens deze 7-daagse huttentocht doorkruisen we deze stille en ruige berggroep in de centrale alpen. Over uitdagende Höhenwege, die tot de mooiste van de hele Alpen behoren, wandelen we van hut naar hut. Bijna iedere dag kunnen we één van de imposante bergtoppen “beklimmen“; daarbij is natuurlijk de hoogste berg van het Verwall, de Hoher Riffler (3.168 m).

 

Niveau

Conditie:
* stijgingen en dalingen tot 1.300 hoogtemeters (laatste dag 2.000 hoogtemeters dalen)
* wandeltijden tot 8 uur (zonder pauzes)
* natuurlijk pauzeren we geregeld om te drinken, te eten, foto’s te maken en van de natuur te genieten

Techniek:
* trittsicherheit; dat betekent zeker lopen over oneffen, rotsachtige paden (ook met grotere rotsblokken) en geröll (= losse stenen)
* vrij van hoogtevrees
* ervaring met huttentochten

Wegen:
* voornamelijk middelzware (en af en toe zware) bergpaden; deze zijn vrijwel altijd smal, vaak rotsachtig (ook met grotere rotsblokken), regelmatig steil en met geröll (= losse stenen)
* vaker geëxponeerde passages, die meestal met staalkabels zijn gezekerd

 

De tocht van dag tot dag

Dag 1: Ischgl Wildpark Silvretta (Bushalte) – Friedrichshafener Hütte
We starten deze tocht met een busrit van Landeck naar Mathon in het Paznauntal, dat ten zuiden van het Verwallgebergte ligt. Vanaf de bushalte volgen we een klein bergstroompje licht bergopwaarts. Al snel buigen we af en lopen we over een steeds steiler wordend bospad verder omhoog. Tot we een grote bergweide bereiken, waar we een schitterend uitzicht op het Verwallgebergte hebben. De hut is niet meer ver. Vanaf de hut zijn er verschillende mogelijkheden om nog een “uitstapje” te maken. Wat we doen, bepalen we terplekke.
Hoogteverschillen: 700 hoogtemeters stijgen
Wandeltijd: 2 uur, zonder pauze

Dag 2: Friedrichshafener Hütte – Muttenjoch – Rosannabach – Neue Heilbronner Hütte
Vandaag wandelen we over de Friedrichshafener Weg, een aangename Höhenweg. Met de kegelvormige Gaisspitz schuin voor ons lopen we omhoog naar het Muttenjoch. Daar hebben we een heerlijk uitzicht en volgt de korte afdaling naar de Rosanna. Nadat we deze lieflijke bergstroom overgestoken zijn, wandelen we zonder noemenswaardige hoogteverschillen door onherbergzaam terrein naar de Neue Heilbronner Hütte.
Als het weer mee zit en we er zin in hebben, dan beklimmen we ’s middags nog de Valschavielkopf (2.696 m), een perfecte uitzichtsberg. Of we wandelen naar het mooi gelegen Valschavielmeer.
Hoogteverschillen: 650 hoogtemeters stijgen en 450 hoogtemeters dalen (extra 450 hoogtemeters
Wandeltijd: 3,5 uur, zonder pauze (extra 2,5 uur)

Dag 3: Neue Heilbronner Hütte – Wannenjöchli – Fasultal – Konstanzer Hütte
Op deze dag doorkruisen we het Verwall van zuid naar noord. Na een lichte afdaling in het schilderachtige Schönverwalltal betreden we de imposante Fasulkamm. Op het rotsachtige Wannenjöchli (2.633 m) staan we aan de “voet” van de machtige Patteriol, ook wel de “Matterhorn van het Verwall“ genoemd. Tijdens de pittige afdaling in het Fasultal hebben we een mooi zicht op de Kuchen- en Küchlspitze, de op één na hoogste en twee na hoogste bergen van het Verwallgebergte. Tot slot van deze spannende etappe wandelen we gemoedelijk langs de Fasulbach naar de Konstanzer Hütte.
Hoogteverschillen: 500 hoogtemeters stijgen en 1.200 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 6 uur, zonder pauze

Dag 4: Konstanzer Hütte – Kuchenjöchli – Darmstädter Hütte
We starten de dag met een lange, maar supermooie klim naar het Kuchenjöchli (2.730 m). Het landschap verandert bij iedere stap, van lieflijke bergweides aan het begin tot rotsachtige terrein op de pasovergang. Bij mooi weer kunnen we de Scheibler (2.978 m) “beklimmen” en ons laten betoveren door het adembenemende 360 graden panorama. Vanaf de pasovergang dalen we in rotsachtig terrein over de verlaten Apothekerweg af naar de Darmstädter Hütte. Met een beetje geluk zien we onderweg steenbokken.
Hoogteverschillen: 1.050 hoogtemeters stijgen en 350 hoogtemeters dalen (extra 250 hoogtemeters
Wandeltijd: 4,5 uur, zonder pauze (extra 1,5 uur)

Dag 5: Darmstädter Hütte – Speichersee Kartell – Seßladjoch – Niederelbehütte
Vanaf de hut dalen we af naar het stuwmeer Kartell, schitterend gelegen en erg belangrijk voor de stroomvoorziening van Sankt Anton am Arlberg. Bij het meer aangekomen buigen we af naar het oosten en wandelen we omhoog naar het rotsachtige Seßladjoch (2.750 m), waar we grandioze vergezichten op de omliggende bergwereld hebben. Aan de andere kant van de pasovergang gaat het naar beneden richting de al zichtbare Niederelbehütte. Als het mooi weer is en we er zin in hebben, dan “beklimmen” we ’s middags de veelbelovende Kreuzjochspitze (2.919 m) of wandelen we naar de schilderachtige Schwarzsee (2.560 m).
Hoogteverschillen: 700 hoogtemeters stijgen en 800 hoogtemeters dalen (extra 600 hoogtemeters
Wandeltijd: 4 uur, zonder pauze (extra 3,5 uur)

Dag 6: Niederelbehütte – Schmalzgrubenscharte – Edmund-Graf-Hütte
Vandaag wandelen we over de gemakkelijk begaanbare Kieler Weg langs het Skigebiet van Kappl. Eerst gaat het een beetje op en af, later gaat het steil omhoog naar de Schmalzgrubenscharte (2.697 m). Hier hebben we richting het zuiden een prachtig uitzicht op de Samnaungruppe. Vervolgens gaan we, genietend van de schitterende uitzichten, over de Rifflerweg bergaf naar de Edmund-Graf-Hütte. Vanaf de hut hebben we de mogelijkheid om de idyllische Blankameren te bezoeken, gelegen aan de voet van de Hoher Riffler en de naamgevende Blankahorn.
Hoogteverschillen: 550 hoogtemeters stijgen en 500 hoogtemeters dalen (extra 550 hoogtemeters
Wandeltijd: 4,5 uur, zonder pauze (extra 3 uur)

Dag 7: Edmund-Graf-Hütte – Hoher Riffler – Edmund-Graf-Hütte – Malfontal – Pettneu am Arlberg (Bushalte)
Op de ochtend van de laatste dag staat de Hoher Riffler (3.168 m), de hoogste berg van het Verwallgebergte, op het programma. Boven op de top genieten we van het fantastische 360 graden panorama. De inspanning, circa 800 hoogtemeter op en af met een wandeltijd van 4 uur, is het meer dan waard. ’s Middags volgt de steile afdaling in het Malfontal. Langs de mooie Malfonbach wandelen we naar Pettneu am Arlberg. Daar eindigt onze tocht en stappen we in de bus naar Landeck.
Hoogteverschillen: 1.225 hoogtemeters dalen, exclusief Hoher Riffler
Wandeltijd: 3,5 uur, zonder pauze en exclusief Hoher Riffler

 

Praktische informatie

PRIJS
€ 935, – per persoon

Inbegrepen is:
* 6 overnachtingen met halfpension in een meerpersoonskamer of lager
* 7 dagen begeleiding door een gediplomeerd en ervaren bergwandelgids
* buskosten op de eerste en laatste dag

Niet inbegrepen is:
* heen- en terugreis
* persoonlijke uitgaven, zoals eten buiten halfpension en drankjes
* reisverzekering met bergsportdekking (inclusief bergingskosten)

DATUM
16 – 22 augustus (gegidst door Arnold Jansen); internationale groep

DEELNEMERS
minimaal 5 en maximaal 9 personen

BENODIGDE UITRUSTING
De deelnemers ontvangen ruim van te voren een uitgebreide paklijst.

INSCHRIJVEN
Het aantal plaatsen is beperkt, schrijf je daarom zo snel mogelijk in. Dit doe je door een mail te sturen naar info@mountarnold.com. In deze mail vermeld je de NAW gegevens en geboortedatum van de personen, die aan deze reis willen deelnemen. Je ontvangt daarop via mail een bevestiging van jouw inschrijving.
Omdat de tocht alleen doorgaat als het minimum aantal van 5 deelnemers is bereikt werken wij met een inschrijvingstermijn. Deze sluit 2 maanden voor vertrek. Als op die datum het minimaal aantal deelnemers niet is bereikt, dan gaat de tocht niet door.
Natuurlijk gaan wij ervan uit dat de tocht doorgaat! In dat geval ontvangen de deelnemers zo spoedig mogelijk via de mail een boekingsbevestiging en uitgebreide tochtinformatie.

VRAGEN
Heb je vragen en/of opmerkingen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! Dat kan via mail info@mountarnold.com en/of telefoon +31 (0)6 36 52 64 82.