Vijf dagen wandelen door het oudste natuurpark van Zuid Tirol

Deze vijfdaagse huttentocht voert ons door het mooie natuurpark Schlern-Rosengarten in de Dolomieten, het oudste natuurpark van Zuid Tirol. Tijdens deze tocht maak je kennis met deze indrukwekkende omgeving. Zo lopen we over de Knuppelsteig door een mooie kloof, die meestal zorgt voor de nodige oh’s en ah’s, en steken we de Schlernvlakte over. Hier hebben we onder andere een schitterend uitzicht op de Seiser Alm, de grootste bergweide van Europa, en de grillige bergtoppen van de Rosengarten. We komen langs het prachtig gelegen Antermoiameer en hebben uitzicht op de Kesselkogel, de hoogste berg van de Rosengarten. We overnachten in karakteristieke berghutten, met elk haar eigen verhaal. Wat deze tocht extra ‘bijzonder’ maakt, is dat iedere Hüttenwirt de tijd neemt om zijn verhaal persoonlijk aan ons te vertellen.

 

Niveau

Conditie:
* stijgingen en dalingen tot 1.100 hoogtemeters
* wandeltijden tot 6 uur (zonder pauze)
* natuurlijk pauzeren we geregeld om te drinken, te eten, foto’s te maken en van de natuur te genieten

Techniek:
* trittsicherheit; dat betekent zeker lopen op oneffen, rotsachtige paden (ook met grotere rotsblokken) en geröll (= losse stenen)
* vrij van hoogtevrees

Wegen:
* eenvoudige tot middelzware bergwegen en  -paden; deze zijn deels oneffen, rotsachtig en met geröll (= losse stenen)
* zelden geëxponeerde passages die met staalkabels zijn gezekerd

 

De tocht van dag tot dag

Dag 1: St. Zyprian – Schutzhaus Tschafon
Vanaf de parkeerplaatz lopen we door het bos omhoog naar Schutzhaus Tschafon. Al gauw kunnen we de eerste heerlijke uitzichten op de Rosengarten- en Latemargroep genieten. Schutzhaus Tschafon is uniek, met zijn Bio-groententuin en ouderwetse kamers.
Op een kwartiertje van de hut ligt de Völsegg-Spitz. Vanaf deze bescheiden uitzichtsberg hebben we een grandioos panorama over de Brenta Dolomieten tot aan de Ortler en nog veel verder.
Hoogteverschillen: 650 hoogtemeters stijgen
Wandeltijd: 2 uur (zonder pauze)

Dag 2: Schutzhaus Tschafon – Knuppelsteig – Sessel Schwaige – Schlernhaus
Over een bijzonder pad, de Knuppelsteig, lopen we door de schilderachtige Schlernkloof naar de Sessel Schwaige, een ouderwetse almhut. Over kleurige bloemenweides gaat het verder naar het Schlernhaus, ook wel het kasteel in de bergen genoemd. Vanaf de nabij gelegen Monte Petz hebben we een adembemend 360 graden panorama van de omliggende bergwereld. Deze berg leent zich bij uitstek voor een prachtige zonsopgang.
Hoogteverschillen: 1.000 hoogtemeters stijgen en 300 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 4,5 uur (zonder pauze)

Dag 3: Schlernhaus – Schutzhaus Tierser Alpl – Plattkofelhütte – Rifugio Micheluzzi
Zonder grote hoogteverschillen steken we de Schlern hoogvlakte over, ondertussen genietend van het overweldigende uitzicht op de Seiser Alm, de grootste bergweide van Europa. Na een rotsachtige afdaling vervolgen we onze weg naar de Tierser Alpl Hütte, een moderne berghut aan de voet van de imposante Große Rosszahn, en verder naar de Plattkofel Hütte. De weg is makkelijk, waardoor we tijdens het lopen de onvergetelijke uitzichten optimaal kunnen genieten. Aan het begin van het mooie Val Duron ligt ons comfortabele onderkomen, Rifugio Micheluzzi.
Hoogteverschillen: 500 hoogtemeters stijgen en 1.100 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 5 uur (zonder pauze)

Dag 4: Rifugio Micheluzzi – Antermoiahütte – Grasleitenpasshütte – Grasleitenhütte
Na een korte wandeling door het schilderachtige Val Duron gaat het omhoog richting de rotsachtige Pas de Dona, van waar we de prachtig gelegen Antermoia Hütte al zien liggen. Aan het gelijknamige meer voorbij lopend wanen we ons, als we richting de Antermoiapas wandelen, in een indrukwekkend maanlandschap. Onderlangs de imposante Kesselkogel, de hoogste berg van de Rosengartengroep, begeven we ons in iets uitdagender terrein. Vanaf de Grasleitenpass lopen we in Geröll naar beneden tot we in de magische Grasleitenkessel aankomen. Dan is het niet ver meer naar de Grasleitenhütte, waar het altijd gezellig vertoeven is en we onze laatste huttenavond zullen beleven.
Hoogteverschillen: 950 hoogtemeters stijgen en 700 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 5 uur (zonder pauze)

Dag 5: Grasleitenhütte – Tschamintal – St. Zyprian
Op de laatste dag wacht ons de gemoedelijke afdaling door het wildromantische Tschamintal. Langs de Tschaminbach oplopend eindigt onze tocht bij Tschamin Schwaige, waar de gemischte Platte erg goed smaakt.
Hoogteverschillen: 900 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 2,5 uur (zonder pauze)

 

Praktische informatie

PRIJS
€ 715, – per persoon

Inbegrepen is:
* 4 overnachtingen met halfpension in een meerpersoonskamer of lager
* 5 dagen begeleiding door een gediplomeerd en ervaren bergwandelgids
* het exclusieve verhaal van de Hüttenwirten

Niet inbegrepen is:

* heen- en terugreis
* persoonlijke uitgaven, zoals eten buiten halfpension en drankjes
* reisverzekering met bergsportdekking (inclusief bergingskosten)

DATUM
28 september – 2 oktober (gegidst door Arnold Jansen); internationale groep

DEELNEMERS
minimaal 5 en maximaal 9 personen

BENODIGDE UITRUSTING
De deelnemers ontvangen ruim van te voren een uitgebreide paklijst.

INSCHRIJVEN
Het aantal plaatsen is beperkt, schrijf je daarom zo snel mogelijk in. Dit doe je door een mail te sturen naar info@mountarnold.com. In deze mail vermeld je de NAW gegevens en geboortedatum van de personen, die aan deze reis willen deelnemen. Je ontvangt daarop via mail een bevestiging van jouw inschrijving.
Omdat de tocht alleen doorgaat als het minimum aantal van 5 deelnemers is bereikt werken wij met een inschrijvingstermijn. Deze sluit 2 maanden voor vertrek. Als op die datum het minimaal aantal deelnemers niet is bereikt, dan gaat de tocht niet door.
Natuurlijk gaan wij ervan uit dat de tocht doorgaat! In dat geval ontvangen de deelnemers zo spoedig mogelijk via de mail een boekingsbevestiging en uitgebreide tochtinformatie.

VRAGEN
Heb je vragen en/of opmerkingen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! Dat kan via mail info@mountarnold.com en/of telefoon +31 (0)6 36 52 64 82.