Wandelen door één van de meest waterrijke gebieden in de Alpen!

Op deze vijfdaagse huttentocht door de Schladminger Tauern, bekend als de Schladminger Tauern Höhenweg, vallen twee dingen op: het water en de rust. De Schladminger Tauern is een gebergte in de centrale Oost-Alpen en maakt onderdeel uit van de Niedere Tauern. Het is één van de meest waterrijke berggebieden in de Alpen. Hoogtepunt is het Klafferkessel; een hoog keteldal (een overblijfsel uit de ijstijd), waar 30 grotere en kleinere bergmeren bij elkaar liggen.

In tegenstelling tot veel andere gebieden voel je je in de Schladminger Tauern nog wel eens alleen op de wereld. Op dag één verlaat je met de gondel de bewoonde wereld en op dag vijf kom je er pas weer in terug. In de tussentijd trek je door het ruige berglandschap van de ene gezellige kleine berghut naar de volgende.


Niveau

Conditie:
* stijgingen en dalingen tot 1.200 hoogtemeters
* wandeltijden tot 7 uur (zonder pauzes)
* natuurlijk pauzeren we geregeld om te drinken, te eten, van de natuur te genieten en foto’s te maken.

Techniek:
* ‘trittsicherheit’, dat betekent zeker lopen op oneffen, rotsachtige paden en ‘geröll’ (losse stenen/kiezel)
* vrij van hoogtevrees
* ervaring met bergwandelen (Voor sportieve nieuwkomers zonder hoogtevrees is deze tocht ook te doen.)

Wegen:
* veelal middelzware bergpaden; oneffen, rotsachtig (ook met grotere rotsblokken) en ‘geröll’ (losse stenen/kiezel)
* af en toe geëxponeerde passages die met staalkabels zijn gezekerd

 

De tocht van dag tot dag

Dag 1: Bergstation Hochwurzen Gipfelbahn – Hüttecksattel – Rossfeld – Hochfeldmandl – Brettersee – Giglachseehütte
Met de Hochwurzen Gipfelbahn overwinnen we de eerste van vele hoogtemeters van deze dag. Vanaf het bergstation lopen we over een bergkam, de Hochwurzen Höhenweg, naar de gezellige Giglachseehütte, ons eerste overnachtingsadres direct naast de Giglachseen. Het is een prachtige tocht op hoogte met afwisselende uitzichten op de omliggende bergen. Vanwege het vele op en neer gaan van het pad, eerst via bossen, later via almen en ten slotte over kale rotsen, maken we al meteen op de eerste dag een flink aantal hoogtemeters.
Hoogteverschillen: 850 hoogtemeters stijgen en 700 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 6 uur

Dag 2: Giglachseehütte – Duisitzkarsee – Neu-Alm – Keinprechthütte
Vandaag wandelen we langs de Giglachseen en een uitzichtrijke traverse naar het prachtige gelegen Duisitzkarsee, waar we kunnen lunchen in één van de hier gelegen hutten. Vervolgens lopen we via een bospad naar de Neu-Alm en over almen verder naar de Keinprechthütte.
Hoogteverschillen: 600 hoogtemeters stijgen en 650 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 6 uur

Dag 3: Keinprechthütte – Trockenbrotscharte – Landawirseehütte – Gollingscharte – Gollinghütte
De tocht van vandaag heeft twee gezichten. ’s Ochtends bevinden we ons in een almlandschap; eerst omhoog naar de Trockenbrotscharte en vandaar bergafwaarts naar de Landawirseehütte, onze lunchplek. ’s Middags lopen we in rotsachtig terrein als we over de Gollingscharte gaan. Na de afdaling staan we in een indrukwekkend natuurlijk amphitheater, de Gollingwinkel. Vanaf daar gaat onze weg gemoedelijk verder naar de Gollinghütte, waar we slapen.
Hoogteverschillen: 950 hoogtemeters stijgen en 1.200 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 6 à 7 uur

Dag 4: Gollinghütte – Greifenberg – Klafferkessel – Preintalerhütte
Vanuit de Golling-Hütte gaan we via een steil, maar veilig pad omhoog naar de top van de Greifenberg. Boven aangekomen hebben we een prachtig uitzicht op het Klafferkessel, een oud gletsjerdal met talrijke meertjes, waar we naartoe afdalen. De afdaling is eveneens steil, maar ook weer goed te doen.  In de Klafferkessel genieten we van onze meegebrachte lunch. Daarna wandelen we door de Klafferkessel verder naar de Preintalerhütte, ons laatste overnachtingsadres van deze tocht.
Hoogteverschillen: 1.050 hoogtemeters stijgen en 1.050 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 6 à 7 uur

Dag 5: Preintalerhütte – Hasenkarspitze – Bergstation Planai Gondelbahn
Tot slot van deze tocht lopen we over de Planai Höhenweg naar het bergstation van de gondel, die ons terug zal brengen in het dal. Net als op dag één lopen we over een bergkam en zullen we door het vele op en neer gaan van het pad ook vandaag weer een flink aantal hoogtemeters maken.
Hoogteverschilen: 1.100 hoogtemeters stijgen en 950 hoogtemeters dalen
Wandeltijd: 7 uur