De meest veelzijdige driedaagse huttentocht in de Alpen!

Deze 3-daagse huttentocht is een afwisselende tocht om de markante Bischofsmütze, de hoogste berg van de grillige Gosaukamm, die met zijn steile rotswanden en pieken sterk doet denken aan de Dolomieten. Hier liggen ruw en zachtaardig slechts op steenworp afstand. De wandeltocht gaat niet alleen over almweides en door bossen, maar ook over rotsachtig terrein waar op twee korte passages kabels zijn aangebracht.

 

Niveau

Conditie:
* stijgingen en dalingen tot 1.200 hoogtemeters
* wandeltijden tot 6 uur (zonder pauzes)
* natuurlijk pauzeren we geregeld om te drinken, te eten, van de natuur te genieten en foto’s te maken.

Techniek:
* ‘trittsicherheit’, dat betekent zeker lopen op oneffen, rotsachtige paden en ‘geröll’ (losse stenen/kiezel)
* vrij van hoogtevrees
* ervaring met bergwandelen (Voor sportieve nieuwkomers zonder hoogtevrees is deze tocht ook te doen.)

Wegen:
* veelal middelzware bergpaden; oneffen, rotsachtig (ook met grotere rotsblokken) en ‘geröll’ (losse stenen/kiezel)
* af en toe geëxponeerde passages die met staalkabels zijn gezekerd

 

De tocht van dag tot dag

Dag 1: Filzmoos – Sulzenalm – Sulzenschneid – Rinderfeld – Hofpürglhütte
Het startpunt voor deze tocht is het knusse bergdorp Filzmoos, aan de voet van de Bischofsmütze. Aan het begin wandelen we door bossen om al snel de uitzichten op de Sulzenalmen te genieten. De Sulzenschneid met 1.950 meter is het hoogste punt voor de eerste dag. We staan hier pal voor de 1.000 meter hoge rotswanden van de Torstein en de Hohe Dachstein, die met bijna 3.000 meter de hoogste bergen in de omgeving zijn. Na een korte afdaling lopen we over het Rinderfeld, een hooggelegen almgebied waar enkele oude en bizar gevormde Alpendennen groeien. Zonder noemenswaardige hoogteverschillen gaat het pad verder naar onze eerste slaaphut, de Hofpürglhütte, die direct onderaan de Bischofsmütze ligt.
Hoogteverschillen: omhoog 1.075 m  en omlaag 450 m
Wandeltijd: tussen 5 en 6 uur

Dag 2: Hofpürglhütte – Steiglpass – Vorderer Gosausee – Gablonzerhütte
De volgende dag begint met een stijging van ongeveer 300 meter naar de Steiglpass, niet alleen het hoogste punt, maar misschien ook wel het hoogtepunt van deze huttentocht. Op 2.033 meter hebben we een schitterend uitzicht op de Bischofsmütze en kunnen we nog goed de plek zien waar in 1993 een 100 meter brede en 150 meter hoge rotspijler naar beneden is gekomen. Het karstlandschap achter de Steiglpass is ruig en lieflijk tegelijk. Met wat geluk komen we hier steenbokken tegen! Aan de noordkant van de Gosaukamm zorgen de steile rotsformaties voor een indrukwekkend uitzicht. Uiteindelijk komen we bij de Vordere Gosausee uit, waar we op een alm aan de oever van het meer kunnen ontspannen en het uitzicht op de Hohe Dachstein en z’n gletsjers kunnen genieten voordat we de cabine-lift nemen naar de Gablonzerhütte. Na het avondeten kunnen we hier boven een grandioze zonsondergang beleven.
Hoogteverschillen: omhoog 350 m en omlaag 1.100 m
Wandeltijd: tussen 4 en 5 uur

Dag 3: Gablonzerhütte – Stuhlalm – Sulzkaralm – Filzmoos
Op de derde en laatste dag wandelen we aan de zuidkant van de Gosaukamm. Afwisselend gaat het door een klein loofbos, langs steile rotshellingen en veel over almen. Halverwege ligt de “Schwarzkogelsteig”, die met 99 treden weliswaar erg steil, maar met een staalkabel als leuning goed te doen is. Na deze korte maar pittige stijging wandelen we nagenoeg zonder stijgingen en geleidelijk dalend langs de Sulzkaralm. Hier worden meer dan 10 verschillende soorten kaas gemaakt. Een goede reden om hier te lunchen! Vervolgens wandelen we over almen en door bossen naar Filzmoos terug.
Hoogteverschillen: omhoog 430 m en omlaag 850 m
Wandeltijd: tussen 5 en 6 uur