RONDOM DE BISCHOFSMÜTZE

De meest veelzijdige driedaagse huttentocht in de Alpen!

Deze 3-daagse huttentocht is een afwisselende tocht om de markante Bischofsmütze, de hoogste berg van de grillige Gosaukamm, die met zijn steile rotswanden en pieken sterk doet denken aan de Dolomieten. Hier liggen ruw en zachtaardig slechts op steenworp afstand. De wandeltocht gaat niet alleen over almweides en door bossen, maar ook over rotsachtig terrein waar op twee korte passages kabels zijn aangebracht.

  • kleine wandelgroepen met 4 tot 9 deelnemers
  • begeleiding door een gecertificeerde ´mountain freude´ bergwandelgids
  • deze tocht is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar

Vereist niveau

Conditie:
Stijgingen en dalingen tot 1.200 hoogtemeters. Wandeltijd tussen 4 en 6 uur (langere pauzes na 1 á 2 uur wandelen), afhankelijk van het weer, de toestand van de paden en de conditie van de groep.

Techniek:
We wandelen hoofdzakelijk over middelzware bergpaden. Het pad kan rotsachtig zijn, ook met grotere rotsblokken. Afhankelijk van het weer en eventueel sneeuw kan het glad zijn. Af en toe komen we langs geëxponeerde passages die met staalkabels zijn gezekerd. Voor deze tocht heb je ervaring in bergwandelen hebben, trittsicher (zeker lopen op oneffen, rotsachtige en ook onverharde paden) en vrij van hoogtevrees zijn. Voor sportieve  nieuwkomers zonder hoogtevrees is deze tour goed te doen.

Tochtbeschrijving

Dag 1: Filzmoos – Sulzenalm – Sulzenschneid – Rinderfeld – Hofpürglhütte
Het startpunt voor deze tocht is het knusse bergdorp Filzmoos, aan de voet van de Bischofsmütze. Aan het begin wandelen we door bossen om al snel de uitzichten op de Sulzenalmen te genieten. De Sulzenschneid met 1.950 meter is het hoogste punt voor de eerste dag. We staan hier pal voor de 1.000 meter hoge rotswanden van de Torstein en de Hohe Dachstein, die met bijna 3.000 meter de hoogste bergen in de omgeving zijn. Na een korte afdaling lopen we over het Rinderfeld, een hooggelegen almgebied waar enkele oude en bizar gevormde Alpendennen groeien. Zonder noemenswaardige hoogteverschillen gaat het pad verder naar onze eerste slaaphut, de Hofpürglhütte, die direct onderaan de Bischofsmütze ligt.
Hoogteverschillen: omhoog 1.075 m  en omlaag 450 m
Wandeltijd: tussen 5 en 6 uur

Dag 2: Hofpürglhütte – Steiglpass – Vorderer Gosausee – Gablonzerhütte
De volgende dag begint met een stijging van ongeveer 300 meter naar de Steiglpass, niet alleen het hoogste punt, maar misschien ook wel het hoogtepunt van deze huttentocht. Op 2.033 meter hebben we een schitterend uitzicht op de Bischofsmütze en kunnen we nog goed de plek zien waar in 1993 een 100 meter brede en 150 meter hoge rotspijler naar beneden is gekomen. Het karstlandschap achter de Steiglpass is ruig en lieflijk tegelijk. Met wat geluk komen we hier steenbokken tegen! Aan de noordkant van de Gosaukamm zorgen de steile rotsformaties voor een indrukwekkend uitzicht. Uiteindelijk komen we bij de Vordere Gosausee uit, waar we op een alm aan de oever van het meer kunnen ontspannen en het uitzicht op de Hohe Dachstein en z’n gletsjers kunnen genieten voordat we de cabine-lift nemen naar de Gablonzerhütte. Na het avondeten kunnen we hier boven een grandioze zonsondergang beleven.
Hoogteverschillen: omhoog 350 m en omlaag 1.100 m
Wandeltijd: tussen 4 en 5 uur

Dag 3: Gablonzerhütte – Stuhlalm – Sulzkaralm – Filzmoos
Op de derde en laatste dag wandelen we aan de zuidkant van de Gosaukamm. Afwisselend gaat het door een klein loofbos, langs steile rotshellingen en veel over almen. Halverwege ligt de “Schwarzkogelsteig”, die met 99 treden weliswaar erg steil, maar met een staalkabel als leuning goed te doen is. Na deze korte maar pittige stijging wandelen we nagenoeg zonder stijgingen en geleidelijk dalend langs de Sulzkaralm. Hier worden meer dan 10 verschillende soorten kaas gemaakt. Een goede reden om hier te lunchen! Vervolgens wandelen we over almen en door bossen naar Filzmoos terug.
Hoogteverschillen: omhoog 430 m en omlaag 850 m
Wandeltijd: tussen 5 en 6 uur

Praktische informatie

PRIJS:
€ 385,- per persoon

Inbegrepen:
* 2 overnachting met halfpension op berghutten, in lager, indien mogelijk in meerpersoonskamers
* 3 dagen begeleiding door gediplomeerde en ervaren bergwandelgids
* taxi- en liftkosten gedurende de tocht

Niet inbegrepen:
* heen- en terugreis
* drankjes, eten onderweg
* reisverzekering met bergsportdekking (incl. bergingskosten!)

DATUM:
11 – 13 juni 2020 (do – zo)
7 – 9 september 2020 (ma – wo)

DUUR:
3 dagen

AANTAL DEELNEMERS:
Minimaal 4 en maximaal 8 personen

VEREIST NIVEAU:
* technisch middelzware wandelingen met enkele uitdagende passages
* goede gezondheid en conditie (voor wandeltijden tot 6 uur)
* Tredzekerheid voor korte, maar steile passages
* Vrij van hoogtevrees

UITRUSTING:
Alle deelnemers krijgen ruim van te voren een paklijst toegestuurd.

Goede raad is niet duur!
Uit ervaring weten we dat een week (of een aantal dagen) in de bergen voor veel wandelaars een grote uitdaging is. De laatste jaren is de navraag voor meerdaagse huttentochten enorm gestegen. Jammer genoeg stellen onze gidsen steeds weer vast, dat niet iedereen goed is voorbereid en de deelname-eisen voor een tocht worden onderschat. Helaas moeten dan enkele wandelaars de tocht afbreken of een etappe met de taxi afleggen. Wanneer je tot nu toe nog geen huttentocht hebt gelopen, raden wij je één van onze driedaagse huttentochten aan om kennis te maken met het fenomeen huttentocht. Een acclimatisering voor het begin van de tocht is altijd zinvol. Mocht het toch gebeuren dat je onverwacht de tocht af moet breken, om wat voor reden dan ook, organiseren wij de transfer terug én de eerste overnachting in het dal.

De bergwandelgids:
Coen Weesjes laat al sind 2004 de mooiste berglandschappen tijdens de meest uiteenlopende tochten zien en legt deze met zijn camera vast. www.coenweesjes.nl 

Aanmeldung /  boeking:
Het aantal deelnemers is beperkt, meld je daarom op tijd aan via: info@filzmoos-aktiv.at. Geef bij aanmelding de namen, adressen en geboortedata van alle deelnemers op. Je krijgt dan een bevestiging van je aanmelding.

Let op:
De tocht wordt vanaf 4 personen georganiseerd. Je kunt je tot uiterlijk 2 maanden van te voren aanmelden. Indien er niet voldoende aanmeldingen zijn, vindt de tocht niet plaats.
Natuurlijk gaan we er van uit dat we kunnen wandelen! In dat geval krijgen alle deelnemers zo snel mogelijk hun boekingsbevestiging en alle relevante informatie toegestuurd.

Vragen
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via info@filzmoos-aktiv.at of via +43 664 17 18 483 (Coen)